Het Warmoesblad

nieuwsbrief van De Warmoezeniers, autonome ecologische volxtuintjes aan ’t Landhuis

Als je onze nieuwsbrief enkele keren per jaar wil ontvangen vul je op deze pagina ‘uw e-mailadres’ in en klik op ‘aanmelden’.

1) vzw De Warmoezeniers
2) Komende activiteiten
3) Open tuin ambachtendag 2 maart
4) Toekomstplannen
5) Berichtje aan de huidige tuiniers


1) vzw De Warmoezeniers

vzw De Warmoezeniers is deze maand opgericht door tuiniers en andere vrijwilligers, ’t Landhuis verandert dus van naam. Op termijn zal de vzw een overeenkomst afsluiten met de stad om de tuintjes en het gebouw nog vele jaren te beheren.


2) Komende activiteiten

zaterdag 22 februari 9u30-18u30: grote kuis in de tuin met om 13u vergadering en boterhammen, wie helpt krijgt een standbeeld na de revolutie!
zondag 9 maart: fruitbomen snoeien, onder begeleiding van de mensen die de snoeiworkshop op de open tuin dag volgden.

Elke 1e en 3e zondag van de maand vegan volkskeuken, als het weer het toelaat onder de fruitbomen, anders in het grote gebouw. Als je soms mee wil koken, graag een seintje.


3) Open volxtuin en ambachtendag –
2 maart

De volxtuintjes blijven, in Zuid Gent groeit van onderop een ecologisch centrum.. dat vieren we! Met een dag vol deskundige doe-workshops als fruitbomen snoeien, groenhout bewerking, smeden, tuinmateriaal repareren, een kruidenwandeling… Er is voor elk wat wils, vanaf 10u voorjaarsgroenten zaaien, dan een ambachtenmarktje, lekker plantaardig koken, en dit rond 19u30 opsmullen onder de appelbomen waar het knetterende kampvuur de winter verjaagt.

Vanaf 9u Opbouw

10u-13u en 14u-17u Traditionele groenhout bewerking, van stam tot composttoilet stap 1 (met Chris en Tom, inschrijven voor de vervolgcursus waarin het huisje wordt afgewerkt kan via groenhoutatelier.blogspot.be)

10u-11u30 Eco moestuinieren in’t vroege voorjaar met een sausje van permacultuur (met Diëgo Van De Keere, anupana.be)
11u30-13u Geneeskruiden wandeling (met Esben)

13u Boterhammen met hummus en introductie voor kandidaat tuiniers

Doorlopend initiatie smeden en ambachtenmarktje, met ruimte voor handwerkstandjes en skillsharing, ruil je extra zaai- en plantgoed op de doorgeeftafel
14u-17u Fruitbomen snoeien (met Filip Verhaeghen, ook verkoop handgereedschap terratools.be)
16u-19u Duurzaam koken (kandidaat workshopgevers welkom!)

19u-19u30 Voorstelling toekomstvisie en introductie voor kandidaat tuiniers en vrijwilligers
19u30 Volkskeuken, stevige plantaardige kost tegen vrije bijdrage aan het kampvuur

Gratis deelname en eten aan vrije bijdrage. Breng gerust je instrument mee, je hond niet aub. Nieuwe tuiniers, imkers en vrijwilligers welgekomen!

Een initiatief van vzw De Warmoezeniers met Samenlevingsopbouw Ledeberg en financiële steun van stad Gent

’t staat ook op facebook


4) Toekomstplannen

’t Stad heeft een aantal plannen voor de omgeving van ’t Landhuis publiek gemaakt in het ruimtelijk uitvoeringsplan Bovenschelde. De huidige weg van ’t Landhuis tot de Kristallijn wordt een fietspad, hiernaast wordt een groenas en een nieuwe autoweg aangelegd. De na overleg aangepaste plaatsverdeling tussen voetbalvelden voor de jeugd van AA-Gent en volkstuintjes vind je op het werkplan hieronder. De praktische invulling van minstens 6000m² tuintjes werken we met de groendienst verder uit. Het zal nog verschillende jaren duren voor deze invulling van de site afgewerkt is. Dit jaar kunnen de volxtuintjes zoals de vorige 3 jaar tegen vrije bijdrage bewerkt worden.

Inline afbeelding 2

De oude haringdrogerij wordt bewaard. Het huisje aan de straat wordt gesloopt, waarschijnlijk in 2015. Dit najaar zal Fluxys een deel aan de straatkant van de haringdrogerij slopen voor de aanleg van een gasleiding die diep onder de Schelde door gaat. De werken van Fluxys beginnen ten vroegste in augustus 2014 (waarschijnlijk later), de meeste volkstuintjes worden hierbij niet verstoord, een duidelijke aanduiding van de werfzone volgt. Het gebouw wordt met een hoek af hersteld. We willen dit gebouw liefst op korte termijn renoveren, als middelen vanuit de stad of andere bijdragen dit toelaten. Hier rond is er nog geen duidelijkheid. Een koffie- en eethuisje is een mogelijke invulling voor de bovenverdieping van het gebouw, zeker als er ramen naar het Zuiden komen met zicht op de groene omgeving met wandelpaden langs de tuintjes. Hier kunnen oa workshops en vergaderingen, en educatieve sessies rond duurzame landbouw doorgaan. Om inspiratie op te doen kan wie wil binnenkort mee op een rondleiding in koffie- en eethuis Trafiek in de Brugse Poort (zie site).

Inline afbeelding 1

Wie graag wil meewerken aan het uitbouwen van een educatief aanbod rond stadslandbouw en duurzame voeding, een (vegan) thee- of eethuisje en volkskeukens, de renovatie van het gebouw, de invulling van de volxtuintjes en het beheer van de bijhorende natuur of de vele andere dingen waar we mee bezig zijn, laat iets weten, en kom af op een vergadering of activiteit. In de boomgaard is er plaats voor beginnende of ervaren imkers om samen bijen te houden, wie er vroeg “bij” is kan dit jaar al beginnen.


5) Berichtje aan de huidige tuiniers

Als je het voorbije jaar een tuintje bewerkte, laat je dan even weten of je dit jaar verder wil tuinieren, en hoe we je in het vervolg kunnen bereiken (telefoon en/of e-mail)? We verwachten dit jaar namelijk meer tuiniers dan er tuintjes zijn, dus als je deze maand niet duidelijk maakt dat je verder tuiniert kan iemand anders je tuintje inpikken. Graag zeker een bericht als je stopt, je kan dan nog in de collectieve tuin werken.

Vrije bijdragen kan je storten op het rekeningnummer van de vzw, binnenkort op de website onder contact. Je centen gaan naar tuinmateriaal etc. Wouter stelt op het einde van het werkjaar de boekhouding op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s